US ECONOMY 2024

πŸ“‰ Ahli ekonomi meramalkan tahun 2024 akan mengalami zaman sukar bagi ekonomi Amerika Syarikat.

1/15/20241 min read

US ECONOMY 2024

- πŸ“‰ Ahli ekonomi meramalkan tahun 2024 akan mengalami zaman sukar bagi ekonomi Amerika Syarikat.

- πŸ€” Terdapat ketidakpastian mengenai sama ada ini akan menyebabkan resesi sebenar dengan pertumbuhan negatif selama dua suku berturut-turut.

- πŸ’Ό Analis menekankan bahawa tanpa mengira definisi teknikal, 2024 dijangka menjadi tahun yang mencabar bagi isi rumah di Amerika Syarikat.

- πŸ“ˆ Sesetengah ahli ekonomi menjangkakan resesi "pendek dan cetek" bermula selepas April, dipengaruhi oleh kos kredit yang tinggi dan kenaikan kadar faedah oleh Federal Reserve pada masa lalu.

- πŸ’° Keberimbangan melibatkan pelaburan yang lemah, peningkatan hutang pengguna, pasaran buruh yang menurun, dan potensi kesan pemotongan perbelanjaan fiskal.

- πŸ“Š Keputusan Fed fund rates, termasuk potensi pemotongan , menjadi subjek perdebatan di kalangan ahli ekonomi.

- πŸ“† Ramalan menunjukkan permulaan potensi pemotongan kadar faedah oleh Fed pada Jun, tetapi pendapat mengenai jumlah dan waktu pemotongan berbeza.

- πŸ›‘ Sesetengah ahli ekonomi memberi amaran agar jangan terlalu banyak mengharapkan pemotongan kadar faedah disebabkan inflasi yang masih tinggi.

- πŸ“‰ Presiden Fed Dallas, Lorie Logan, meramalkan pertumbuhan ekonomi yang lebih lembut akan datang, menggambarkannya sebagai penurunan tanpa runtuh atau menuju ke resesi.

Channel Jutawan Saham:

https://whatsapp.com/channel/0029Va3rtZd4o7qPERJsgR3D