STOCK HIGHLIGHT : VINFAST

Vinfast Vietnamese Failed EV company

1/16/20241 min read

STOCK HIGHLIGHT : VINFAST

- πŸš— Pembuat EV Vietnam, VinFast, selepas berjaya memulakan perniagaan di Amerika Syarikat, menghadapi penurunan saham yang signifikan kira-kira 90% dan ulasan negatif untuk model VF8.

- πŸ”„ Dalam usaha untuk menetapkan semula strateginya, VinFast memperkenalkan VF3, sebuah kenderaan elektrik kompak bernilai $20,000, dengan tumpuan pada bahagian bawah pasaran.

- πŸ“‰ Perubahan ini mencerminkan cabaran yang dihadapi oleh VinFast dalam pasaran EV yang kompetitif di Amerika Syarikat, di mana ia hanya berjaya menghantar kira-kira 21,200 unit di California, ketinggalan penghantaran kuartal ketiga Tesla yang melebihi 435,000 kenderaan.

- πŸ’° Harga terdahulu VinFast, berkisar dari $47,000 hingga $53,000, terbukti mencabar di kalangan pengguna Amerika yang berhati-hati dan kajian Yahoo Finance-Ipsos yang menunjukkan kebimbangan tentang jangkauan, kos, dan infrastruktur EV.

- 🌐 Langkah ini menunjukkan penyesuaian VinFast terhadap maklum balas pasaran dan keperluan untuk menangani harga dan preferensi saiz bagi tarikan pasaran yang lebih meluas.

Channel Jutawan Saham

https://whatsapp.com/channel/0029Va3rtZd4o7qPERJsgR3D