GEOPOLITICS Krisis Palestine Israel Merebak

πŸ‡ΊπŸ‡Έ Amerika Syarikat secara aktif terlibat, menyokong Israel, dan menghadapi protes dalam negeri dan antarabangsa.

1/15/20241 min read

GEOPOLITICS

Krisis Palestine Israel Merebak

- 🌍 Perang(Genocide) Israel-Hamas kini melibatkan konflik yang berlarutan tanpa penamat yang jelas.

- πŸ”₯ Lebih daripada 30,000 Palestin, terutamanya wanita dan kanak-kanak, telah terbunuh, dan kerosakan besar terhadap infrastruktur Gaza berlaku.

- πŸ‡ΊπŸ‡Έ Amerika Syarikat secara aktif terlibat, menyokong Israel, dan menghadapi protes dalam negeri dan antarabangsa.

- 🌐 Kesannya meluas secara global kerana konflik ini mengancam untuk merebak merentasi Timur Tengah, memberi impak kepada perdagangan dan diplomasi global.

- πŸ•ŠοΈ Usaha menangani konflik Israel-Palestin dan rundingan yang disokong oleh AS antara Israel dan Arab Saudi menghadapi cabaran.

- πŸ“ˆ Impak konflik ke atas rantau ini termasuk gangguan kepada proses damai yang rapuh di Yaman dan ketegangan meningkat dengan Iran.

- βš”οΈ Operasi ketenteraan Israel berterusan, menghadapi kesukaran mencapai matlamat yang dinyatakan menentang Hamas, dan penyelesaian konflik ini kekal tidak pasti.

- 🌐 Implikasi luas perang ini termasuk hubungan tegang antara AS dan negara-negara Arab serta pertanyaan tentang keutamaan AS di Global Selatan.

- 🌐 Isu undang-undang antarabangsa muncul, dengan tuduhan genosid dan jenayah perang dari kedua belah pihak, yang lebih mengkomplikasikan keadaan.

Channel Jutawan Saham:

https://whatsapp.com/channel/0029Va3rtZd4o7qPERJsgR3D