GEOPOLITICS Keputusan Pilihanraya Taiwan

πŸ‡¨πŸ‡³ China memberi respons dengan menyatakan Taiwan sebagai sebahagian daripada China dan menegaskan prinsip "China tunggal.

1/15/20241 min read

GEOPOLITICS

Keputusan Pilihanraya Taiwan

- πŸ‡ΉπŸ‡Ό Parti Progresif Demokratik pemerintah Taiwan memenangi kemenangan presiden yang ketiga berturut-turut.

- πŸ—³οΈ Calon DPP, Lai Ching-te, menang dengan lebih 40% daripada jumlah undi keseluruhan dalam pilihan raya.

- 🀝 Kempen pilihan raya tertumpu pada isu kehidupan dan hubungan dengan China, menekankan komitmen Taiwan terhadap demokrasi.

- πŸ‡¨πŸ‡³ China memberi respons dengan menyatakan Taiwan sebagai sebahagian daripada China dan menegaskan prinsip "China tunggal."

- πŸ‡ΊπŸ‡Έ Setiausaha Negara AS mengucapkan tahniah kepada Lai, menekankan kekuatan sistem demokratik dan proses pilihan raya Taiwan.

- πŸ€” Kemenangan Lai mungkin tidak memperbaiki hubungan dengan Beijing, kerana dia tidak disenangi oleh pemimpin Parti Komunis China.

- 🌐 Keputusan menunjukkan sokongan terhadap pandangan DPP bahawa Taiwan adalah negara yang berdaulat, menekankan pertahanan terhadap ancaman China.

- πŸ’Ό Tekanan ekonomi dan ketenteraan dari China ke atas Taiwan boleh meningkat berikutan hasil pilihan raya.

- 🌍 Reaksi komuniti antarabangsa berbeza, dengan kuasa dunia lain mengucapkan tahniah kepada pilihan raya Taiwan dan China dilihat memperkecilkan perkara ini.

- 🀞 Lai menekankan matlamat pendekatan seimbang, mengekalkan stabiliti selat antara dua negeri sambil melindungi Taiwan dari ancaman dan ugutan.

Channel Jutawan Saham:

https://whatsapp.com/channel/0029Va3rtZd4o7qPERJsgR3D