Cukai Baru 2024. Pedih NON!

Pada tahun 2024, kerajaan Malaysia akan memperkenalkan beberapa cukai baru

1/26/20241 min read

CUKAI BARU

"Pada tahun 2024, kerajaan Malaysia akan memperkenalkan beberapa cukai baru.

Pertama, kita ada Cukai Keuntungan Modal, yang akan berkuat kuasa mulai 1 Januari. Cukai ini dikenakan ke atas keuntungan yang diperoleh oleh syarikat dan entiti lain daripada penjualan saham dalam syarikat Malaysia yang tidak tersenarai.


Seterusnya, kita ada Cukai Barang Nilai Rendah, juga berkuat kuasa mulai 1 Januari. Cukai jualan 10% akan dikenakan ke atas barang nilai rendah yang diimport bernilai RM500 atau kurang.

Kemudian, ada Cukai Barang Nilai Tinggi, yang akan dilaksanakan mulai 1 Mei 2024. Cukai baru ini akan dikenakan ke atas barang mewah atau barang berharga tinggi, dengan kadar antara 5% dan 10%.


KENAIKKAN CUKAI

Akhir sekali, Cukai Perkhidmatan akan meningkat dari 6% ke 8%, berkuat kuasa mulai 1 Mac. Cukai ini adalah cukai penggunaan yang dikenakan ke atas perkhidmatan boleh cukai yang disediakan di dalam Malaysia." Ada pengeculaian kekal 6& untuk makanan dan telekomunikasi. Yang lain semua naik.

TARIF ELEKTRIK

Perubahan juga akan berlaku kepada tarif elektrik dan dasar subsidi petroleum. Isi rumah dengan bil elektrik yang melebihi RM220 sebulan akan melihat peningkatan antara 4.2% dan 6% dalam bil bulanan mereka, disebabkan oleh penyingkiran rebat dua sen per kWh di bawah mekanisme Imbalance Cost Pass-Through kerajaan.


TARIFF AIR

Tak cukup letrik, tariff air juga dinaikkan purata naik 25$.


SUBSIDI PETROLEUM

Berkenaan dengan dasar subsidi petroleum, mekanisme subsidi petrol yang ditargetkan baru akan dilaksanakan mulai tahun 2024. Penstrukturan semula subsidi petrol akan dilakukan di Semenanjung Malaysia terlebih dahulu."


KESIMPULAN

KESAN KE ATAS INFLASI

Semestinya langkah-langkah ini akan meningkatkan kos perniagaan dan akhirnya meningkat harga jualan kpd pengguna.

Lagi satu kita harus ingat bahwa nilai RM telah menyusut 20% dalam setahun ini. Ini meningkat kos import. Yas juga seterusnya memberi kesan kpd kenaikkan inflasi lagi.


KESAN KE ATAS RAKYAT

"Dasar baru ini akan memberi kesan langsung kepada rakyat Malaysia. Cukai Barang Nilai Rendah dan Cukai Barang Nilai Tinggi boleh memberi kesan kepada pengguna kerana ia mungkin meningkatkan kos barang yang diimport dan barang mewah. Peningkatan Cukai Perkhidmatan boleh membawa kepada kos yang lebih tinggi untuk perkhidmatan tertentu.


Pada pandangan saya;

Sekiranya kerajaan rasa beban subsidi tinggi, mungkin boleh kurang kan subsidi.

Supaya perbelanjaan subsidi dapat diturunkan.

Tapi apa yang dibuat lebih dari itu.. cukai baru diperkenalkan dan cukai lama dinaikkan dan lebih parah subsidi juga dikurangkan. Kalau naik cukai untuk tapi subsididi dikekalkan oklah jugak..

Jadi ini dua kali kena..mana lah boleh tahan kan!

Channel Jutawan Saham;

https://whatsapp.com/channel/0029Va3rtZd4o7qPERJsgR3D